Seleniet lost op in water

Seleniet lost op in water.

Regelmatig krijg ik een noodoproep van iemand die Seleniet onder water heeft gehouden. Nu de glans is weg of de halve steen is verdwenen.

In boeken, sites en in webwinkels vermelden ze dat seleniet oplost in water. Maar ook kom je artikelen tegen waar ze uitleggen dat seleniet mariaglas is en dat het vroeger gebruikt werd om Mariabeelden langs de weg te beschermen tegen weer en wind? Dan gaan mijn wenkbrauwen wel heel erg omhoog als ik verderop lees dat het niet in contact mag komen met stromend water. Stonden die Mariabeelden alleen in warme landen? Naast het feit dat Mariaglas iets anders is dan seleniet verschijnt er wel een glimlach op mijn gezicht. Nemen mensen zo makkelijk alles aan?

Bij mij lost het niet op, jammergenoeg word het oppervlakte er niet zachter door. Dat zou heel veel tijd besparen met polijsten.

Hoe polijst ik seleniet? met veel water! Het beeld leg ik op een handdoek die vrij vlot nat is doordat ik het schuurpapier regelmatig uitspoel in een bak met water. Ook spoel ik het beeld onder stromend water af en het blijft hetzelfde.

Waarom ik met water polijst? Door water te gebruiken heb je minder weerstand tussen je schuurpaper en je beeld en kun je makkelijker polijsten. Daarnaast is het waanzinnig mooi om seleniet nat te zien. Dan wordt het zo mooi transparant.

Zelf heb ik een naambord buiten liggen. Dat ligt aan de kant waar de wind op staat en de zon op schijnt en de regen er vol op kan vallen. Na een jaar is het niet minder geworden. Ik heb 1 kant bewerkt met kunsthars om de letters erin te beschermen. Dit heeft als effect dat het water moeilijker wegkan. Het werk ligt er nog steeds en het is nog steeds even groot.

Heb je je steen onder water gehouden gewoon laten drogen, mocht je twijfelen aan de glans kun je hem even opwrijven met een zachte doek.

Wil je zelf een keer experimenteren? kom gerust een stukje Seleniet halen in het Atelier kun je dat in water zetten, ziet er heel erg mooi uit.

8 antwoorden
 1. Charlotte zegt:

  Nou ben ik wel benieuwd naar die stenen die wegsmolten onder water, wat dus niet seleniet was. Kennelijk zijn die mensen opgelicht bij hun koop?

 2. Seleniet Kunst zegt:

  Hoi Charlotte,

  Ik ben dan ook altijd heel benieuwd naar hoe iets er uit ziet voor en na. Het is volgens mij ook een beleving die mensen hebben. Met workshops polijst ik altijd nat en leggen mensen hun beeld altijd in water. Dan nog willen ze laten zien dat het oplost al ze er een schuurpapier over heen halen. Dat ze zelf seleniet wegschuren gaat er dan niet in. Als je een bepaalde zienswijze hebt is daar lastig van af te komen, ook van mijn overtuiging dat het niet oplost in water kom ik niet af.

  Groetjes Antoinette

 3. Paula zegt:

  Ik heb idd. ook altijd gehoord dat Seleniet op lost in water, dus vandaar mijn verbazing. Zelf schuur ik mijn beelden ook in water, althans het polijsten. Ik wist alleen niet dat er zulk fijn vatervast schuurpapier is, weer wat geleerd! (Leuk!)

 4. Pietvanwijnen zegt:

  Ik heb een pasrstukken seleniet. Liggen bij ons in de buurt voor het oprapen. Nu wil ik het Indalo teken er van maken. Om te beginnen moet ik de randen bewerken met een grove houtvijl, klopt dit ?

 5. Ralph zegt:

  Nou ik heb vorige week een mooie seleniet steen in het watervalletje van m’n jacuzzi gelegd. De volgende dag was hij ineens doormidden en nu drie dagen later is de steen volledig opgelost in het warme water!

 6. Seleniet Kunst zegt:

  Beste Ralph,

  Kwam het water uit de waterval uit de Jacuzzi? Als het goed is zitten daar chemicaliën in om het water schoon te houden, ik weet niet hoe seleniet hier op reageert.

  Breken kan, een groeilijn kan beschadigd zijn en als er dan water in kan komt kan dat door temperatuur verschil breken.

  Temperatuurverschillen kunnen ook de groeilijnen beschadigen, dat ze zelfs breuklijnen kunnen worden. En dan kan het idd kleine stukjes worden. Deze zijn kwetsbaar, die kun je heel makkelijk torderen en breken. Als dat in beweging is in water met chemicaliën kan ik me voorstellen dat het idd verdwijnt.

  Groetjes Antoinette

 7. Bart Hinten zegt:

  Hallo Antoinette,
  Ik heb een vraag. Mijn vader is kort geleden overleden en ik ga een grafmonument voor hem maken. Ik wil een combinatie van watervast beton en seleniet gebruiken. Het is belangrijk dat het weerbestendig is. Is het verstandig om het seleniet gedeelte te impregneren? En zo ja, wat kan ik het beste gebruiken. Ik woon in Zweden maar mijn vaders graf is in Nederland. Alvast harte dank! Groetjes, Bart

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.